click tracking

Een virus maken

Het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk om een virus te maken.
Eigenlijk kan iedereen, zelfs iemand zonder enige kennis van programmeren en internet protocols, een virus maken. Een complex virus dat echt onopgemerkt blijft, is echter ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk, om te maken en succesvol te verspreiden.

Zelf een virus maken vereist veel kennis

virusAls je zelf een virus wilt maken kan je in veel gevallen kant en klare oplossingen gebruiken.
Er zijn talloze programma’s en scripts die vrijwel helemaal klaar zijn voor gebruik. Je hebt dan amper kennis van programmeringsstalen, netwerk toepassingen noch internet protocols nodig.
Dergelijke knip en plak virussen werken meestal niet als men ze voor criminele doeleinden in wilt zetten.

Een producent van een degelijk antivirusprogramma heeft het virus al lang en breed onderzocht en een oplossing verwerkt in zijn antivirusprogramma. Ook bedrijven die besturingssystemen produceren, zorgen dat hun besturingssysteem middels beveiligingsupdates zo goed mogelijk beveiligd blijft.

Het perfect virus maken?

Stel dat je de ambitie hebt om een ‘perfect’ virus te maken dat zich wereldwijd verspreidt, precies doet wat het moet doen maar niet (op tijd) wordt ontdekt. Wat zou je daarvoor nodig hebben?

  • Kennis van vele programmeringsstalen, scripttalen, opmaaktalen, internet protocols, netwerktoepassingen, hardware en software. Cybercriminelen en inlichtingendiensten ontwikkelen virussen (malware) en besteden daar soms miljoenen aan.
    Toch wordt die malware regelmatig onderschept, geanalyseerd en onschadelijk gemaak. Je hebt dus minimaal een team nodig van experts om het ‘perfecte’ virus te schrijven, verspreiden en benutten.
  • Als je de kennis en een team hebt, moet je de hardware hebben. Een paar moderne servers en desktops volstaan niet, je hebt meerdere supercomputers nodig voor de ontwikkeling van het virus.
  • Geluk, zelfs als je een perfect virus hebt geschreven, zul je veel geluk nodig hebben. De beste ICT’ers, technieken en technologieën worden wereldwijd ingezet om dag en nacht op zoek te gaan naar onbekende en nieuwe vormen van malware.

Zelf een virus maken voor de grap?
Er zijn online talloze nep virussen te vinden die je kan gebruiken om een grap met iemand uit te halen.
Ergens ook wel interessant om te zien hoe een heel simpel virus werkt.
Het uitschakelen van een PC, een toetsenbord dat ineens heel vreemd doet, rare geluiden die uit een systeemkast komen, er zijn oneindig veel nep virussen te vinden die je zo kan overnemen of aanpassen. Als je gebruik maakt van Windows heb je de meeste gevallen alleen kladblok (notepad) nodig om een simpel virus te maken.

                            Hieronder kan je zien hoe je stap voor stap zien een simpel nep virus kan maken.